Turkse koffie
In de Turkse traditie draait alles om het bereiden van de heerlijkste Turkse koffie. Deze bijzondere koffie begint met de keuze van de juiste gemalen koffie. Wil je de beste kwaliteit? Kies dan voor fijn gemalen koffiebonen.

- Bestsellers - Verse koffiebonen - 4 x 1 kgDiverse smaken 8 - KrachtigNormale Prijs 90,78 Aanbiedingsprijs 69,0317,26 / kg
- Koffiebonen pakket - Meest verkocht - 4 x 1 kiloDiverse smaken 10 - Zeer krachtig
57,80 Normale Prijs 67,80
- Espresso Madrugador - Verse koffiebonenChocolade, Fruitig, Kruidig 8 - KrachtigVanaf 7,0218,23 / kg
- Ethiopië 100% arabica - Verse koffiebonenBloemig, Fruitig, Kruidig 8 - KrachtigVanaf 6,0216,43 / kg
- Cerrado 100% arabica - Verse koffiebonenChocolade, Nootachtig, Vanille 5 - RegularVanaf 8,0220,03 / kg
- Yirgacheffe specialiteit 100% arabica - Verse koffiebonenBloemig, Chocolade, Fruitig, Honing 10 - Zeer krachtigVanaf 9,0223,63 / kg
- Dark Roast Brazilië 100% arabica - Verse koffiebonenKruidig, Nootachtig 10 - Zeer krachtigVanaf 7,0220,03 / kg
- Peru 100% arabica - Verse koffiebonenBloemig, Houtachtig, Caramel, Kaneel 7 - KrachtigVanaf 8,0220,93 / kg
- India Monsooned Malabar 100% arabica - Verse koffiebonenChocolade, Nootachtig, Tabak 10 - Zeer krachtigVanaf 9,0223,36 / kg
- Nicaragua 100% arabica - Verse koffiebonenFruitig, Nootachtig, Caramel 8 - KrachtigVanaf 8,0220,93 / kg
- Koffiebonen zelf melangeren - Verse koffiebonen - 1 kgDiverse smaken 10 - Zeer krachtig24,2224,22 / kg
- Decaf Espresso 100% arabica - Verse koffiebonenChocolade, Nootachtig 8 - KrachtigVanaf 9,0224,53 / kg
- Decaf Speciale 100% arabica - Verse koffiebonenChocolade, Fruitig, Nootachtig 5 - RegularVanaf 9,0224,53 / kg
- Espresso Despertando - Verse koffiebonenBloemig, Chocolade, Pittig 8 - KrachtigVanaf 7,0220,03 / kg
- Gourmet 100% arabica - Verse koffiebonenKruidig, Nootachtig, Houtachtig, Drop 6 - RegularVanaf 9,0222,73 / kg
- Raja Gayo specialiteit 100% arabica - Verse koffiebonenChocolade, Kruidig 8 - KrachtigVanaf 9,0223,63 / kg
- Bregman's Blend Brazilian Manners - Verse koffiebonenChocolade, Nootachtig 8 - KrachtigVanaf 9,0217,33 / kg
Wat is Turkse koffie?
Turkse koffie is eigenlijk gewoon sterke koffie, vergelijkbaar met espresso, maar met een unieke bereidingswijze, omdat er koffiedik in de drank blijft zitten. Dit koffiedik drink je natuurlijk niet op; het blijft achter in je kopje.
Lang voordat koffie uit West-Afrika en Jemen de wereld rondging, werd er in de Arabische wereld al koffie gedronken. De Ottomanen brachten deze heerlijke smaak naar Istanbul. Het allereerste koffiehuis ter wereld opende hier in 1554 in de wijk Tahtakale, waar koffiedrinken een sociale activiteit werd. Spoedig volgden er meer koffiehuizen, waar mensen op het terras konden lezen of een babbeltje slaan. Hierdoor werden de koffiehuizen snel populair, zowel bij de notabelen als bij de gewone bevolking. Vandaag de dag zijn Turkse koffiehuizen nog steeds ontmoetingsplaatsen voor de middenklasse, waar men onder het genot van een heerlijk kopje thee (geen koffie) gezelschapsspellen speelt. Moderne cafés zijn tegenwoordig dan ook de beste plekken om van een lekker kopje Turkse koffie te genieten, of je kunt het zelf thuis maken. Hoe? Dat leggen we later uit!
Zelf Turkse koffie maken?
Turkse koffie is in vergelijking met gewone koffie kort gebrand en zeer fijn gemalen. De koffie wordt samen met eenzelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan, waar water aan wordt toegevoegd. Het geheel wordt langzaam aan de kook gebracht. Nadat de koffie een tijdje heeft gekookt, wordt deze met de koffiedrab en al in een espressokopje geschonken. Omdat Turkse koffie nogal sterk is, wordt deze meestal geserveerd met een glas water. Het is de bedoeling dat de koffie niet helemaal wordt opgedronken, zodat het koffiedik in het kopje achterblijft.
Benodigdheden
- Een cezve
- Een koffiemolen
- Turkse koffie (fijn gemalen)
- Kleine espressokopjes
Maak zelf de heerlijkste Turkse Koffie met de handleiding hieronder:
Stap 1 - de maling: Voor Turkse koffie heb je bonen nodig die zeer fijn zijn gemalen. Dit kan met een Turkse koffiemaler, ook wel 'de koning van de koffiemalers' genoemd. Dit is een langwerpige en zware maler, gemaakt van brons en koper. Onder de schroefbare dop plaats je de koffiebonen. Let op, de maling is cruciaal, want als de koffie niet fijn genoeg is gemalen, vormt zich geen dikke en donkere schuimlaag. Veel espressomalers en -apparaten kunnen bonen niet fijn genoeg malen voor een Turkse kop koffie. Een oplossing is om bij de koffiespeciaalzaak gemalen koffie te kopen.
Stap 2 - Cezve: Giet ongeveer 50 ml water per kopje in de cezve, een speciaal kannetje van messing of koper met een lang handvat. Voeg voor extra smaak suiker toe (Turken drinken koffie graag zoet) en roer tot de suiker is opgelost.
Stap 3 - Verhitten: Verhit het mengsel en neem de cezve van het vuur. Voeg een theelepel koffie toe, plus per persoon een extra theelepel. Zet daarna de koffie weer op het vuur en breng deze twee keer aan de kook. Haal de koffie tussendoor van het vuur, verwijder het schuim dat zich heeft gevormd en roer goed.
Stap 4 - Bezinken: Voeg voor het serveren nog een theelepel koud water toe, zodat de koffiepoeder gemakkelijk naar de bodem zinkt.
Stap 5 - Serveren: Giet de koffie ongefilterd in kleine kopjes en geniet ervan!
TIP 1: Nooit roeren tijdens het koken, dit verstoort namelijk de schuimlaag.
TIP 2: Blijf opletten! Als de koffie overkookt, zal je kopje bitter smaken!
TIP 3: Aromatisering. In veel delen van de wereld wordt Turkse koffie gearomatiseerd met specerijen zoals kardemom en kaneel. Ben je benieuwd hoe dit smaakt? Voeg dan deze fijngemalen specerijen aan de koffie toe.
Het geheim van Turkse: breng het Turkse gevoel thuis!
Het geheim van echte Turkse koffie zit in de bereiding. Gebruik een Turkse koffiepot met een lange steel, ook wel cezve genoemd, en giet de koffie erin. Voeg suiker naar smaak toe en plaats de pot op een heet zandbed (het gasfornuis is een goed alternatief).
Terwijl de koffie warm wordt, kun je specerijen zoals kardemom toevoegen voor een extra aroma. De geur die uit het bronzen kannetje opstijgt, is simpelweg betoverend.
Zodra de koffie begint te pruttelen en schuim vormt, weet je dat je op het punt staat de lekkerste Turkse koffie te maken. Giet de koffie in kleine kopjes, maar let op: roer niet tijdens het koken, want dat verpest namelijk de schuimlaag.
De kunst van Turkse koffie maken ligt in de details. Laat de koffie langzaam bezinken en zorg ervoor dat je het niet helemaal opdrinkt, zodat het koffiedik in het kopje achterblijft. Geniet van elk slokje van deze bijzondere koffie uit een klein kopje, en laat de rijke smaak je betoveren.
10 weetjes over Turkse koffie
- Ontdekt in Ethiopië: De drank is eigenlijk niet Turks. Het werd als eerste ontdekt in de regio van Kaffa, Ethiopië, en verspreidde zich naar Jemen in de 15e eeuw. Vanuit Jemen bereikte de koffie Istanbul en daarna de rest van Europa. Je zou kunnen zeggen dat Europeanen koffie overnamen van de Ottomanen.
- Gemalen koffiebonen: Voor Turkse koffie gebruik je zeer fijn gemalen bonen, koud water en eventueel wat suiker. Er is ook een speciale koffiepot nodig, een 'cezve' genoemd. Een cezve is een kleine pot met een lang handvat, meestal van koper of messing, speciaal ontworpen voor Turkse koffie. De koffie wordt langzaam gekookt, waardoor er een dikke schuimlaag ontstaat. Deze methode stamt uit de Ottomaanse periode en maakt de koffie typisch Turks.
- Schuim is kwaliteit: Schuim maakt echt het verschil. In de Turkse gemeenschap wordt koffie zonder schuim niet gewaardeerd. Als er schuim op je koffie zit, betekent dit dat het van goede kwaliteit is. Je kunt zelfs mensen horen vragen om een mooie, dikke schuimlaag wanneer ze Turkse koffie bestellen. Het belangrijkste is om de koffie langzaam en geleidelijk te koken, zodat er een mooie laag ontstaat.
- Glaasje water: Er wordt altijd een glaasje water bij de koffie geserveerd, om verschillende redenen. Turken verwennen hun gasten graag en letten erop wat de gasten als eerste drinken. Dit is een beleefde manier om te weten te komen of ze honger hebben. Als de gast eerst water drinkt en dan pas koffie, betekent dit dat hij honger heeft en zal de gastheer eten aanbieden. Ten tweede wordt water vóór de koffie gedronken zodat je de koffie goed proeft, en erna zodat de nasmaak niet blijft hangen. Tijdens het Ottomaanse Rijk werd het ook gebruikt om te controleren of de koffie die aan de sultan werd aangeboden vergiftigd was. Ook het eten dat de sultan kreeg, werd getest door de 'çeşnicibaşı,' een bediende die al zijn maaltijden voorproefde om te controleren of het veilig was om te eten. Omdat Turkse koffie meestal slechts voor één persoon wordt gemaakt, moest de sultan het zelf testen door een beetje water in de kop te gieten. Als de koffie borrelde zodra hij met het water in aanraking kwam, was deze vergiftigd.
- Koffiedik: Het is erg populair om na het drinken van Turkse koffie je toekomst te laten voorspellen door het koffiedik te lezen. Nadat je je kopje hebt leeggedronken, kun je het schoteltje erop leggen. Vervolgens wens je iets, draai je het kopje om, zodat het koffiedik patronen vormt op het schoteltje. De waarzegger laat het kopje dan afkoelen en interpreteert de patronen. Tegenwoordig bestaan er in Turkije mobiele applicaties waarbij je een foto van je koffiedik kunt doorsturen en een echte waarzegger het interpreteert.
- Zout in de koffie: Koffie speelt een belangrijke rol in traditionele gebruiken wanneer een jongeman om de hand van iemands dochter vraagt. De bruid zet dan koffie terwijl haar vader en de toekomstige bruidegom met elkaar praten. In plaats van suiker doet ze zout in de koffie van de bruidegom om zijn reactie te testen. Als de bruidegom boos wordt, is hij waarschijnlijk geen goede echtgenoot. Als hij het kopje echter zonder enige reactie leegdrinkt, wordt hij beschouwd als een goede partner. Deze tradities veranderen echter stilaan. Vroeger betekende te veel zout in de koffie dat het meisje niet wilde trouwen met de man.
- 'Lokum' - Turks fruit: Vroeger werd je kopje koffie geserveerd met Turks fruit, 'lokum,' als een manier om te weten of de gast tevreden was. Als gasten tevreden waren over hun gastheer of gastvrouw, aten ze het fruit op. Deze traditie bestaat nu niet meer, maar bij Turkse koffie worden nog steeds snoepjes aangeboden, zoals chocolade.
- Het is gezond: Turkse koffie is een krachtige antioxidant en biedt vele voordelen voor de gezondheid. Het helpt bij het reguleren van het cholesterolniveau in het bloed, vermindert het risico op kanker en kan ook dienen als pijnstiller voor hoofdpijn.
- Immaterieel erfgoed: De eeuwenoude drank is beschermd door UNESCO en werd in 2013 toegevoegd aan de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid vanwege de unieke brouw- en kookmethode.
- Zand: Bij ons kennen we vooral elektrische koffiezetapparaten en brouwmethodes zoals de AeroPress en percolators, maar in het Midden-Oosten gaat het er heel anders aan toe. Hier wordt koffie soms in kleine potjes in het zand gebrouwen. Tijdens het zandbrouwen wordt gebruikgemaakt van zand in een hete wok, waardoor de koffie wordt gebrouwen. Deze methode zorgt voor een gelijkmatige verhitting van de koffie, wat de smaak ten goede komt.
Turkse koffie kopen bij Café du Jour
Bij Café du Jour delen wij de liefde voor de kunst van het maken van Turkse koffie. Onze fijngemalen koffie is met zorg geselecteerd. Turkse koffie laat de smaak van de koffie schitteren. Bestel snel en ontdek zelf de magie van Turkse koffie!