Cappuccino

Cappuccino, wat is het nou eigenlijk?

Iedereen weet wel dat een cappuccino een laagje melkschuim heeft. Maar waar bestaat een cappuccino nou eigenlijk in zijn geheel uit? De samenstelling van een cappuccino is helemaal niet lastig, ook zelf een cappuccino maken is niet moeilijk.

De cappuccino bestaat uit drie gelijke delen van een goede espresso, melk en melkschuim. Hierbij kan je opmerken dat een latte macchiato bestaat uit dezelfde ingrediënten, maar dankzij de verhoudingen en wijze van bereiden zijn dit verschillende espressovarianten. Beide espressovarianten hebben hun eigen smaak en karakter. Bij de cappuccino is het de bedoeling dat als eerste de espresso wordt gezet in een passende kop. Belangrijk is dat de espresso sterk wordt gezet om ervoor te zorgen dat de juiste balans van koffie- en melksmaak wordt bereikt. Bij de espresso wordt dan de warme melk en melkschuim geschonken. Omdat je de melk direct naar onder zakt in de kop, wordt deze gemengd met de espresso. Bij de latte macciato wordt de espresso op de melk geschonken, dus andersom. De melk is namelijk het zwaarste van die twee. Daardoor kan de espresso blijven liggen op de latte macciato als je de espresso zorgvuldig in het glas schenkt. Bij de cappuccino is het dus de bedoeling dat je melk en de koffie worden gemend met elkaar.

Hoe maak je een cappuccino thuis?

Het thuis maken van een cappuccino is niet moeilijk en kan met spullen die iedereen wel in huis heeft liggen. Natuurlijk is het nog wel nodig om de mogelijkheid te hebben tot het zetten van een goede en stevige espresso. Geschikte espresso koffie vind je onder deze uitleg over hoe je een cappuccino moet maken.

Stappenplan cappuccino maken

  1. Je begint met het verwarmen van de melk in een pan. Probeer de melk ongeveer te verwarmen naar 70 graden. De melk is ongeveer 70 graden zodra je stoom van het pannetje ziet afkomen.
  2. Op dit punt schuim je de melk op door stevig te kloppen met een garde of je gebruik een staafmixer met een opzetstukje om op te kloppen.
  3. Zet de espresso zodra je melkschuim goed is opgeschuimd.
  4. Klop de pan met melkschuim ondertussen voorzichtig enkele keren op het aanrecht.
  5. Probeer een compacte en romige laag cappuccino schuim te krijgen op je melk. Tip; gebruik volle melk, dat werkt beter.
  6. Giet vervolgens de de kop espresso vol met dezelfde hoeveelheid warme melk.
  7. Om de schuim op je eigen gemaakte cappuccino te krijgen, maak je even handig gebruik van een lepel. Daarmee schep je de schuim zo vanuit de pan in de cappuccino.

Heb je drie gelijke delen gebruikt en heb je een romige laag schuim? Dan heb jij een heerlijke en klassieke cappuccino gemaakt.

Ben je opzoek naar geschikte koffiebonen om de beste cappuccino mee te maken? De koffiebonen in op deze pagina zijn allemaal geschikt om de meest lekkere cappuccino te zetten.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-48 van 192

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Sluyse koffie - een ode aan Maassluis
    Sluyse koffie - een ode aan Maassluis
    Waardering:
    80%
    Vanaf  6,95  6,38
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-48 van 192

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

cafedujour.be is beoordeeld met 4.6 / 5 op basis van 41 klantreviews

Copyright © 2012-2020 Café du Jour - 6WAYS - KvK: 68459491 - Btw-id: NL857453920B01