Koffie Kopen
Koffie, het favoriete drankje van de wereld
Koffiedrinkers weten hoe fijn het is om 's ochtends vroeg op te staan en dan linea recta naar het koffiezetapparaat te lopen om deze aan te zetten. Nog beter is het als er een timer op het apparaat zit die deze tien minuten voordat je wekker gaat inschakelt. Wakker worden terwijl het heerlijk geurige aroma je zinnen prikkelt is de beste start van de dag. Het kopje koffie is in het dagelijkse leven heel normaal en de hete drank wordt door de meeste mensen in meer of mindere mate op regelmatige basis gedronken. Al na één kop voel je je energieker en alerter. Meer dan vijf tot tien koppen koffie per dag kunnen je slaapritme beïnvloeden. Koffie drinken doe je bijna zonder erbij na te denken. Maar waar komt het vandaan en welke soorten zijn er nou eigenlijk?
Een stukje koffie geschiedenis
Oorspronkelijk werd koffie ontdekt in Ethiopië vanwaar het zich verspreidde over het Midden-Oosten. Er gaan verhalen over een boer uit het bergland ergens in Ethiopië die zijn geiten als ware energiebommetjes in de weide zag huppelen nadat ze van de koffiebessen hadden gesnoept. Of het verhaal van de monniken die de nogal bitter smakende koffiebonen teleurgesteld in het vuur gooiden en verrast werden door de heerlijke geur die vrij kwam. Van die gebrande bonen moest maar eens een extract gemaakt worden. En zo'n monnikenwerk bleek dat niet te zijn. Maar aan het daadwerkelijke koffiedrinken ging nog wat tijd vooraf. In ieder geval wordt aangenomen dat de Arabieren als eerste de koffieplanten zijn gaan telen. Handelaren zagen er brood in en al snel veroverde koffie de meeste islamitische landen, ondanks geheimhouding en een uitvoerverbod. Ook Nederland heeft een rol gespeeld in de verspreiding van de koffieplanten via Java in Indonesië, toentertijd een kolonie van Nederland. Uiteindelijk werd Frankrijk rond 1715 de belangrijke producent in Europa. De kolonisten en missionarissen verspreidden het opwekkende drankje over de rest van de wereld. Koffie drinken werd populairder dan het nuttigen van alcoholische dranken.
Arabica en Robusta koffie
Er zijn twee soorten koffiebonen geschikt voor consumptie. Dit zijn de Arabica en de Robusta. Eerstgenoemde is geliefd bij de koffiebranders en de fijnproevers vanwege de milde en aromatische smaak. De koffieplant maakt cafeïne aan ter bescherming tegen parasieten. De Arabicabonen groeien op grote hoogte waar minder ziekteverwekkers de plant kunnen aantasten dus wordt er minder cafeïne geproduceerd. Dit is weer anders voor de stevig smakende Robustakoffie die op lagergelegen gronden groeit waar het te maken heeft met parasitaire aanvallen. De Robustakoffie bevat meer cafeïne dan de Arabicakoffie en leent zich daarom beter om 's ochtends de slaap uit je lijf te krijgen. Natuurlijk kunnen de twee bonen prima worden vermengd om zo een heerlijk smakend maar stevig kopje koffie te verkrijgen in diverse varianten. Espresso is zo'n variant die veel bekendheid geniet. Onder hoge druk wordt heet water door een kleine hoeveelheid fijn gemalen koffiebonen geperst. Een goede Espresso heeft een crèmelaagje bestaande uit vetten en suikers en wordt *crema* genoemd. En één kop is qua volume te vergelijken met een dubbele jenever maar het is dan ook een drank waar je van moet genieten. Daarop voortbordurend kom je de cappuccino tegen die bestaat uit espresso, melk en melkschuim in gelijke delen. Het maken van een goede cappuccino zit hem in het hanteren van de juiste techniek bij het melk opschuimen. Het wordt aangeraden om volle melk te gebruiken als je de lekkerste cappuccino wilt. De latte macchiato bestaat op zijn beurt uit volle, biologische melk waar een shot espresso aan is toegevoegd. De variant waarbij de nóg fijner gemalen koffiebonen stevig wordt aangedrukt zodat het water meer moeite heeft om door de koffie te sijpelen wordt ristretto genoemd. Het eindresultaat is een kopje koffie die meer gekarameliseerde suikers en oliën bevat. De drank is een behoorlijk geconcentreerde espresso met zeer veel smaak.
Koffie, gezond en lekker
Het aantal gedronken koppen koffie per dag verschilt van persoon tot persoon. Één kop is voor Pietje al genoeg, terwijl Klaasje er gerust twaalf drinkt op een dag. Er zijn onderzoeken die aangetoond hebben dat het bakkie leut in een gezond voedingspatroon past en het leven kan verlengen. Maar ga er geen liters van drinken want dan verdwijnt het gunstige effect ook weer. Het is fijn om te weten dat de natuur een plantje voortbrengt dat in haar natuurlijke puurheid een boon produceert die ons koffieverslaafden laat genieten van een heerlijk aromatisch bakje troost. Hoe de toekomst van de drank eruit gaat zien is koffiedik kijken, maar het zal ongetwijfeld positief zijn.
- Pellini Top - Gemalen koffie in blik - 250 gramPelliniNormale Prijs 8,90 Aanbiedingsprijs 4,9819,92 / kg
- SUN Santa Rosa Medium Roast Fairtrade - koffiebonen - 1 kiloBloemig, Chocolade Medium (2/4)Vanaf 19,919,90 / kg
- SUN Blue Mountain Medium Roast Fairtrade - koffiebonen - 1 kiloFruitig Medium (2/4)Vanaf 22,3222,32 / kg
- Costa Coffee Signature Blend Medium Roast - koffiebonen - 1 kiloNotig Medium (2/4)Vanaf 17,9817,98 / kg
- Caffè Miglior Originale - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Kruidig Intens (4/4)Vanaf 15,7615,76 / kg
- Café du Jour - gepersonaliseerde zak met foto etiket - vers gebrande koffieChocolade, Notig Sterk (3/4)12,9551,80 / kg
- Lucaffé 100% arabica Mister Exclusive - koffiebonen - 1 kiloFruitig, Notig Medium (2/4)Vanaf 22,9622,96 / kg
- Caffè Vergnano 1882 Espresso Decaffeinato - koffiebonen - 1 kiloBloemig, Chocolade Sterk (3/4)Vanaf 13,3813,38 / kg
- Lucaffé 100% arabica Mister Exclusive - koffiebonen - 700 gramFruitig, Notig Medium (2/4)Vanaf 16,824,00 / kg
- Costa Coffee Signature Blend Dark Roast - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Notig Sterk (3/4)Vanaf 17,9817,98 / kg
- Costa Coffee Bright Blend - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Fruitig Medium (2/4)Vanaf 17,9817,98 / kg
- Ethiopie Arabica Yirgacheffe grade 2 - ongebrande koffiebonen - 1 kiloCafé du JourVanaf 13,4613,46 / kg
- India Arabica Monsooned Malabar AA ASPINWALL - ongebrande koffiebonen - 1 kiloCafé du JourVanaf 12,7112,71 / kg
- Indonesia Arabica Mandheling grade 1 - ongebrande koffiebonen - 1 kiloCafé du JourVanaf 12,7112,71 / kg
- Indonesian Robusta AP 1 screen 16 - ongebrande koffiebonen - 1 kiloCafé du JourVanaf 5,965,96 / kg
- Tanzania Arabica AA Kilimanjaro - ongebrande koffiebonen - 1 kiloCafé du JourVanaf 11,9611,96 / kg
- De Roccis Qualità Oro Intenso - koffiebonen - 1 kiloKruidig, Notig Intens (4/4)Vanaf 7,957,95 / kg