Espresso koffie
- Segafredo Intermezzo - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Maple siroop, Zwarte thee 8 - KrachtigVanaf 10,9610,96 / kg
- Lavazza Crema e Aroma - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Nootachtig, Honing 8 - KrachtigVanaf 13,6513,65 / kg
- Black Friday koffiebonen pakket - Best verkocht 2024 - 4 x 1 kiloDiverse smaken 10 - Zeer krachtig
48,19 Normale Prijs 56,50
- Lavazza Blue Line Crema e Aroma - koffiebonen - 1 kiloChocolade 8 - KrachtigVanaf 15,6115,61 / kg
- Lavazza Gran Espresso - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Kruidig, Tabak 8 - KrachtigVanaf 15,1415,14 / kg
- Segafredo Selezione Crema - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Nootachtig, Vanille, Drop 6 - RegularVanaf 12,3112,31 / kg
- Caffè Vergnano 1882 Antica Bottega - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Fruitig 5 - RegularVanaf 14,2114,21 / kg
- Lavazza Qualita Rossa - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Nootachtig 5 - RegularVanaf 14,6814,68 / kg
- Segafredo Espresso Casa - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Kruidig, Caramel, Honing, Amandelen 8 - KrachtigVanaf 11,3811,38 / kg
- Lavazza Caffe Espresso Italiano - koffiebonen - 1 kiloBloemig, Fruitig 5 - RegularVanaf 15,6115,61 / kg
- Lavazza Espresso Barista Gran Crema - koffiebonen - 1 kiloBloemig, Fruitig 7 - KrachtigVanaf 15,9815,98 / kg
- Lavazza ¡Tierra! Selection - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Fruitig 8 - KrachtigVanaf 21,1921,19 / kg
- illy Arabica Selection Brazilië Cerrado Mineiro - koffiebonen - 250 gramCaramel 8 - Krachtig6,0624,23 / kg
- Segafredo Selezione Espresso - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Fruitig, Kruidig, Nootachtig, Vanille 8 - KrachtigVanaf 11,9811,98 / kg
- Lavazza Espresso Aromatico - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Fruitig 7 - KrachtigVanaf 14,1714,17 / kg
- Lavazza Dek (Decaffeinato) - Cafeïnevrije koffiebonen - 500 gramChocolade, Nootachtig 3 - RegularVanaf 9,0618,11 / kg
- Mövenpick caffè crema - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Nootachtig 8 - KrachtigVanaf 11,8911,89 / kg
- Lavazza Expert Gusto Forte - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Kruidig 13 - Zeer krachtigVanaf 12,8212,82 / kg
- Café Intención Crema Aromatico - koffiebonen - 1 kiloBloemig, Fruitig 6 - RegularVanaf 13,9313,93 / kg
- Segafredo Caffè Crema Dolce - koffiebonen - 1 kiloNootachtig, Drop 7 - KrachtigVanaf 9,529,52 / kg
- Lavazza Caffè Crema Dolce - koffiebonen - 1 kiloBloemig, Caramel 7 - KrachtigVanaf 14,1714,17 / kg
- Lavazza Espresso Barista Perfetto - koffiebonen - 1 kiloBloemig, Fruitig 6 - RegularVanaf 17,1917,19 / kg
- Segafredo Caffè Crema Gustoso - koffiebonen - 1 kiloFruitig, Nootachtig 9 - Zeer krachtigVanaf 10,0310,03 / kg
- Lavazza Espresso Cremoso - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Fruitig 8 - KrachtigVanaf 14,1714,17 / kg
- Kimbo Espresso Bar Extra Cream - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Nootachtig 10 - Zeer krachtigVanaf 13,0013,00 / kg
- Kimbo Espresso Bar Aroma Gold - koffiebonen - 1 kiloBloemig, Fruitig 9 - Zeer krachtigVanaf 13,9313,93 / kg
- Kimbo Espresso Bar Unique - Koffiebonen - 1 kiloFruitig, Kruidig, Nootachtig 9 - Zeer krachtigVanaf 10,4910,49 / kg
- Kimbo Barista Espresso Napoli / Napoletano - koffiebonen - 1 kiloChocolade 10 - Zeer krachtigVanaf 13,6513,65 / kg
- De Roccis Qualità Oro Intenso - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Nootachtig 9 - Zeer krachtigVanaf 8,638,63 / kg
- Caffè Vergnano 1882 Decaffeinato Espresso - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Nootachtig 7 - KrachtigVanaf 15,4215,42 / kg
- Julius Meinl Trend Collection Caffè Crema Intenso - koffiebonen - 1 kiloKruidig 8 - KrachtigVanaf 11,4211,42 / kg
- Lavazza Expert Crema Classica - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Fruitig 7 - KrachtigVanaf 13,2413,24 / kg
- Julius Meinl Caffè Crema Premium Collection - koffiebonen - 1 kiloChocolade, Nootachtig 10 - Zeer krachtigVanaf 13,2413,24 / kg
Espresso koffie
Koffie behoort tot het meest gedronken drankje ter wereld. Koffie is lekker en er is keuze uit veel verschillende soorten. Daarnaast krijgen koffiedrinkers een opkikker, doordat het cafeïne bevat. Koffie wordt altijd gemaakt van koffiebonen. Welke koffiesoort je ook neemt, de koffieboon vormt altijd het begin van je kopje koffie. Mensen die van gemak houden, nemen veelal filterkoffie van reeds gemalen koffiebonen. Voor het gemak kiezen sommige mensen ervoor om éénpersoons koffie te zetten met behulp van een cupje of pad. Maar als je koffie van goede kwaliteit wilt, dan is het advies om verse koffiebonen te nemen en je koffieautomaat deze laten malen. Zo kunnen alle smaken en geuren van de vers gemalen koffieboon samenkomen in jouw kopje koffie. De basis voor veel verschillende soorten koffie is de espresso.
Espresso koffie is een van de populairste koffiedranken ter wereld. Met zijn sterke en intense smaak, is het geen verrassing dat espresso koffie een favoriet is onder koffieliefhebbers. Espresso wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door fijngemalen koffie te persen, wat resulteert in een kleine maar krachtige shot koffie met een intense smaak. Voor wie op zoek is naar nog meer intensiteit en cafeïne, is er de dubbele espresso, waarbij twee shots espresso worden gecombineerd tot een enkel drankje. Er is geen twijfel dat klassieke espresso en dubbele espresso een belangrijke plaats innemen in de koffiecultuur, of je nu een fan bent van de klassieke variant of een extra kick nodig hebt.
Espresso bonen
Soms wordt de vraag gesteld of er speciale bonen bestaan voor het maken van espresso. Dit is niet het geval. Voor alle soorten koffie, inclusief espresso, worden meestal twee verschillende soorten koffiebonen gebruikt, die al dan niet met elkaar worden gemengd. Er zijn Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen. De Robusta koffiebonen zijn vaak pittiger van smaak. De samenstelling van deze koffiebonen is wel belangrijk. Arabica koffiebonen zijn het lekkerste voor espresso koffie, maar dit kan een mix zijn van verschillende soorten Arabica koffiebonen. De ene boon is namelijk weer zachter en milder dan de andere Arabica koffieboon. Ook een mix van Robusta koffiebonen is mogelijk. Robusta heeft een vettig laagje, wat handig kan zijn als je een cremalaagje op je espresso koffie wilt. Een cremalaag bestaat naast vetten, ook uit suikers die uit de koffie geperst worden door middel van de hoge druk. Wil je dus espresso kopen? Neem dan een kijkje bij Cafe du Jour voor de beste koffiebonen voor jouw perfecte espresso. Tevens zijn alle koffiebonen die op deze pagina staan geschikt voor het zetten van een goede espresso.
Hoe is espresso koffie ontstaan?
Rond 1820 werd de eerste koffiemachine uitgevonden die grote hoeveelheden koffie kon zetten. Alleen moderne technieken had men in die tijd nog niet, dus het water werd met de koffie vermengd door het onder hoge stoomdruk door de machine te filteren. Er zat een klein nadeel aan: de gemalen koffie werd door de stoomdruk verbrand en gaf daardoor een enorm bittere smaak. Stoom wordt altijd heter dan 100° Celsius, terwijl een ideale espresso koffie gezet moet worden met een temperatuur van maximaal 95° Celsius. Maar dit nadeel weegt niet op tegen de nieuwe technische mogelijkheden van een koffiemachine, want je kon de bittere smaak opheffen door er flink wat suiker aan toe te voegen. De techniek van stoomdruk werd heel wat jaren voortgezet, inclusief de onaangename koffiesmaak, totdat de Italiaanse uitvinder Luigi Bezzera een nieuwe machine uitvond, nog steeds op stoomdruk maar met een andere werking, zodat de koffie niet meer in aanraking kwam met de stoom. Ook was het mogelijk om nu koffie per kopje te maken, ook wel expres genoemd of in het Latijn exprimere, wat uitpersen of uitknijpen betekent. Van deze naam is dan ook officieel de espresso afgeleid. Vanaf die tijd ontstonden er vooral in Italië, dan ook veel verschillende soorten koffiefabrieken met elk hun eigen espresso, maar nog wel met stoomdrukmachines. Totdat professor Illy, in 1938 een nieuwe machine introduceerde op basis van luchtdruk. De basis van deze machine doet nog steeds dienst, zij het dat dit in de afgelopen jaren wel flink is gemoderniseerd en tegenwoordig werken veel machines door middel van elektriciteit.
Hoe wordt espresso koffie gedronken?
Espresso koffie kan gezien worden als het nationale drankje van Italië, vandaar dat veel afgeleiden van de espresso koffie Italiaanse namen hebben. In Italië noemt men deze koffie overigens heel eenvoudig caffè. Men drinkt het al in de ochtend en gaat ermee door tot ‘s avonds laat. Dit kan caffè zijn, maar dikwijls ook een afgeleide, zoals cappuccino. Bij een goede espresso koffie, gebruik je een espressokopje. Dit is een klein kopje dat je soms lastig met twee vingers vast kunt pakken. Dit kopje moet je voorverwarmen. En dan moet op de juiste wijze, onder de juiste druk en temperatuur de koffie erin komen. Als dit het geval is mag het echt espresso koffie genoemd worden. De espresso koffie moet zwart zijn, heet en het liefst met enkele scheppen suiker om het zoet te maken. Dit is de juiste wijze. Nu kan smaak verschillen, dus de één zal het met suiker nemen, terwijl iemand anders dit niet doet. Een goede espresso kopen die op de juiste wijze is gemaakt, zorgt ervoor dat je het echte Italië gevoel binnenkrijgt.
Varianten van de espresso koffie
Niet iedereen houdt van espresso koffie, omdat dit voor velen te sterk en te pittig is. Je hebt daarom de keuze in verschillende bonen die van verschillende sterktes zijn. Zo heb je bijvoorbeeld donker gebrande bonen (oftewel, Dark Roast genoemd). Deze bonen hebben veruit de meest rijke smaak dan licht gebrande bonen. Een blend, oftewel een mix van verschillende bonen, zorgt voor een unieke smaakcombinatie. Zo kan iedereen genieten van een heerlijke espresso waarbij je kan kiezen tussen een sterke kop koffie of juist een wat mildere smaak. Om de smaak wat te verzachten, drinken veel mensen het liefste hun koffie met melk. Melk verzacht namelijk de eventuele bittere smaak van koffie. Daarom zijn er van de espresso koffie verschillende varianten bedacht, sommigen zonder melk of schuim en sommigen juist wel met melk of schuim, maar wel altijd een espresso als basis:
Espresso Doppio
Espresso Doppio, ook wel bekend als een "dubbele espresso", is een koffiedrank die wordt gemaakt met twee keer zoveel gemalen koffiebonen als een normale espresso. Dit resulteert in een sterkere en intensere koffie-ervaring, perfect voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar een krachtige smaak en een energieke boost. De donker gebrande bonen die gebruikt worden voor Espresso Doppio zorgen voor een rijke en diepe smaak met tonen van chocolade, karamel en nootachtige accenten.
Espresso Lungo
Bij deze espresso koffie wordt er meer water gebruikt en dit kan je vergelijken met de koffie die wij gewend zijn. De koffie wordt dan minder sterk, maar je hebt wel meer koffie.
Espresso Corretto
Vertaald is dit gecorrigeerde koffie. Hierbij komt een beetje sterke drank zoals grappa, sambuca of brandy. In het noorden van Italië is het vrij gewoon grappa te gebruiken, terwijl men in het zuiden anice bij de koffie doet.
Espresso Ristretto
Bij de Espresso Ristretto wordt er in tegenstelling tot de Espresso Lungo niet meer, maar juist minder water gebruikt. Dit geeft de espresso koffie een sterkere smaak.
Espresso Americano
Lijkt de caffè lungo nog niet genoeg op de koffie die wij gewend zijn, neem dan de Americano. Deze koffie wordt bereid door heet water door fijngemalen koffiebonen te drukken. Eigenlijk lijkt deze koffie nu sterk op onze filterkoffie.
Caffè Macchiato
Deze koffie bestaat uit een laag espresso koffie, met daarop een scheutje warme melk, met daarop een laag opgeschuimde melk. Deze koffie moet je het liefste in een glas serveren, zodat je de lagen goed kunt zien. De Nederlandse betekenis voor deze koffie is ‘gevlekte koffie’.
Cappuccino
Deze koffie mag toch wel genoemd worden als het meest geliefd onder de Nederlanders, maar ook in Italië is de cappuccino geliefd om vooral in de ochtend te drinken. Een cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso koffie, gestoomde melk en melkschuim, vaak nog met een garnering van cacaopoeder of kaneel.
Caffè Latte
Dit is espresso koffie met warme melk, waarbij de hoeveelheid melk meer is dan de koffie. Dit is ook de koffie waar professionele barista’s hele kunstwerkjes in maken. Bij een Caffè latte is het belangrijk dat eerst de koffie in het kopje komt en daarna de warme melk erbij geschonken wordt.
Latte Macchiato
Niet verwarren met Caffè Macchiato, omdat hierbij geen opgeschuimde melk bijkomt, maar alleen warme melk. Een ander verschil met Caffè Latte is, dat bij een Macchiato eerst warme melk geschonken wordt en daarna de espresso koffie. De melk is het belangrijkste onderdeel.
Espresso kopen
Om zelf een goede espresso te maken of een van de bovenstaande varianten te proberen, is het belangrijk om te beginnen met het selecteren van koffiebonen van hoge kwaliteit. Dan kan je niet om de website heen van Café du jour, waar je speciale koffiebonen kunt bestellen om daarmee de perfecte espresso te zetten.