Speciaalbier
Speciaalbier kopen om thuis te genieten
Café du jour levert met trots een ruime selectie aan van alleen de beste bieren. Het aanbod van bieren wisselt regelmatig, we zorgen ervoor dat we altijd de beste prijs/kwaliteit te kunnen leveren.
Wat kost het kopen van speciaalbier?
De bieren zijn scherp geprijsd, de speciaalbier pakketten zijn nog scherper geprijsd. We doen ons uiterste best om de verzendkosten zo laag mogelijk of gratis te houden. Voor de meeste producten die we verkopen is dat ook het geval. Helaas moeten we in sommige gevallen verzendkosten rekenen vanwege de hogere kosten voor de zendingen. Dat is helaas met bier verzenden het geval, daarom wordt er verzendkosten gerekend voor het versturen van bier. Liever geen verzendkosten betalen? Bestel jouw favoriete koffie mee en profiteer van gratis verzending. Die koffie komt toch wel op!
Speciaalbier: een nieuwe twist aan een bekend drankje
Fervente bierdrinkers kennen het wel: tegenwoordig bestel je niet meer enkel een pilsje in de kroeg, maar zijn er honderden verschillende soorten biertjes beschikbaar in de horeca. Biertjes met een lekkere, unieke smaak, op verschillende manieren gebrouwen, met veel verschillende ingrediënten en vaak goed geserveerd in een mooi bierglas. De historie van speciaalbier gaat al vele jaren terug, maar pas sinds een paar jaar is het drinken van een speciaalbiertje pas echt populair geworden en zijn er vele verschillende soorten en smaken bier beschikbaar.
Een kleine speciaalbiergeschiedenis
Bier is onder te verdelen in twee varianten: pilsener (het 'gewone' biertje) en de speciaalbieren. Bier is een drank gemaakt van water, mout, hop en een gist, dat zorgt voor het koolzuur en de aroma's. Bij speciaalbieren kunnen hiernaast ook nog andere ingrediënten gebruikt worden, bijvoorbeeld kruidnagel, verschillende specerijen of soorten fruit. Speciaalbieren zijn echter al ontstaan in de 19e eeuw. Pas halverwege de jaren 80 kwam deze biervariant pas op de markt in Nederland. Hiervoor werd in Nederland eigenlijk alleen pils geschonken. Sinds een aantal jaar is het aantal kleine brouwerijen explosief gegroeid en is het niet meer weg te denken uit de kroeg. Er zijn zelfs speciale biercafe's, die enkel speciaalbiertjes schenken. Iedere brouwerij heeft zijn eigen werkwijze en drukt weer zijn eigen stempel op het gemaakte bier. Van donker en zwaar naar licht en fruitig. Op dit moment zijn er ongeveer 2000 verschillende soorten op de markt en het aantal groeit alleen maar. Het verschil tussen een normaal pils en speciaalbieren is dat speciaalbiertjes bovengistend zijn. Dat houdt in dat het gistingsproces plaatsvindt bij een relatief hoge temperatuur. Hierdoor is er meer mogelijk qua smaken en toevoegingen. Ook zijn er speciaalbiertjes die dubbelgistend zijn. Zij hebben dan nog een gisting op de fles, naast de normale bovengisting.
Serveren van speciaalbieren
Het bier smaakt natuurlijk het beste als je het serveert in een mooi glas. Speciaalbiertjes worden niet uit de fles gedronken, maar uit een glas. Het glas dient goed schoon te zijn, voor het vormen van de beste schuimkraag, en je dient het bier voorzichtig in te schenken voor de beste smaakbeleving. Wist je al dat een bier met een lager alcoholpercentage in een dunner glas geserveerd dient te worden dan een zwaar bier? En dat de schenktemperatuur erg belangrijk is voor de smaakbeleving? Ieder bier heeft weer een andere optimale temperatuur waarbij het geschonken dient te worden. Ook is het een erg leuk alternatief voor wijn bij het eten. Door de diversiteit in smaak en beleving, kun je altijd voor iedere gang van je diner een passend biertje vinden. Het is niet voor niks dat restaurants steeds vaker ook bier aanbieden als een optie op de menukaart, in plaats van enkel wijn. Ook kun je in de zomermaanden een lichter, verfrissend witbiertje serveren, terwijl een zwaarder bier weer geschikt is voor het najaar.
Soorten en weetjes
Speciaalbieren zijn natuurlijk niet gemaakt om in een keer achterover te slaan. Neem de tijd voor het inschenken van je biertje en het opdrinken, zo ervaar je de echte smaakbeleving pas goed. Wist je ook dat veel speciaalbieren een bezinksel van gist op de bodem hebben? Dit vind je niet in een normaal pilsje, en veel mensen vinden het erg lekker, omdat het het bier een vollere smaak geeft. Let bij het speciaalbier kopen op je eigen smaak en waar je op dat moment zin in hebt. Wanneer en hoe ga je het serveren? Wil je een zwaar bier of een lichter bier, dat makkelijk wegdrinkt? Er zijn heel veel verschillende soorten speciaalbieren op de markt: van IPA tot fruitbier, van witbier tot trappist. Ook hebben speciaalbieren vaak een hoger alcoholpercentage dan een normaal pilsener. De smaak van het bier wordt voor een groot gedeelte bepaald door het soort hop dat gebruikt wordt, en wanneer het hop toegevoegd wordt in het kookproces.
- Bitterhop: wordt toegevoegd aan het begin van het proces.
- Aromahop: geeft het bier een geur. Als dit hop later in het proces toegevoegd wordt, spreken we van dry-hopping.
- Dubbeldoel hop: geeft aroma aan het bier.